Cranio-sacraal therapie (CST) is van oorsprong een onderdeel van osteopathie. In de praktijk is gebleken dat een paard heel veel voordeel heeft bij CST en daarom wordt het als aparte therapie beoefend. Bij CST werken we systeemgericht en niet symptoomgericht. CST werkt op zowel het mentale als fysieke deel van het paard. Vanuit de hersenen wordt automatisch hersenvocht via het ruggenmerg naar het heiligbeen gepompt (het craniosacrale ritme). Dit gaat verder via het bindweefsel en het zenuwstelsel door heel het lichaam heen. Indien er in het complete systeem van weefsel, spieren, zenuwen en organen ergens een blokkade op treedt, resulteert dit in het niet goed functioneren van een orgaan, beperkingen in de beweeglijkheid, ziekte of spanning. Ook kan het hoofdpijn veroorzaken, waardoor bijvoorbeeld 'headshaken' kan ontstaan.

Door gebruik te maken van diverse hands-on technieken zoeken we naar blokkades en heffen deze op, zodat de spanning verdwijnt en het zelfherstellend vermogen van het paard zijn werk kan doen. CST kan ook worden ingezet voor en na een behandeling van de tandarts.

 

De therapie werkt ook heel goed op het mentale vlak. Is het paard vaak onrustig, gestresst, heeft een stalondeugd of een trauma op gelopen (wat fysieke ongemakken tot gevolg kan hebben), dan kan dit door CST worden behandeld.  U zult versteld staan wat voor fantastisch resultaat CST-behandelingen op kunnen leveren. Deze therapie kan uw paard weer helemaal in balans brengen.

 

De therapie is goed in te zetten bij o.a.:

* verandering van leefomgeving (bijv. verhuizing)

* headshaking

* weven / luchtzuigen / kribbebijten

* hormonale disbalans

* scheef houden van het hoofd

* slechte ontwikkeling van de achterhand

* scheef lopen in stap - draf - galop

* regelmatig struikelen

* moeite met het soepel lopen van overgangen

* scheef dragen van de staart

* mentale disbalans (bijv. vaak oren in de nek, opgetrokken neusvleugels, rimpels rond de ogen)

* slechte verharing

 

 

 

Al onze therapiëen vervangen nooit de reguliere diergeneeskunde. Wij zullen dan ook nooit een diagnose stellen. Bij ziekte of blessures raden wij u aan eerst een diagnose te laten stellen door een paardenarts! Wij kunnen wel na diagnose ondersteunend werken.